Dr. Hüseyin Kâmi BÜYÜKÖZER
Türkiye’nin 2053 yılına kadar net sıfır emisyon üreten ekonomi olma taahhüdü doğrultusunda sera gazı emisyonlarının azaltılması iddiası ile hazırlanan yasa tasarısı bu hedef doğrultusunda planlama ve uygulama araçlarını düzenleyecek.
20 ve iki de geçici maddeden oluşan teklifin komisyonda görüşme aşaması devam ediyor. Kanun kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanlığı tarafından sera gazı emisyon tahsisatlarının alınıp satıldığı emisyon ticaret sistemi (ETS) ve Karbon Piyasasının Kurulması düşünülmektedir.
Türkiye’nin ilk İklim Kanunu teklifi olması sebebi ile, 21. yüzyılın en büyük halk sağlığı krizlerinden biri olan iklim değişikliğini, uzmanların iddiasına göre, görmezden gelinerek, halkın yaşam hakkını, piyasanın insafına terk edilmektedir. Bilim insanları ve sağlık örgütleri yıllardır iklim krizinin ölümcül etkilerine dikkat çekerken, Meclis’e sunulan bu yasa teklifi, doğa ve toplum sağlığının korunmasına yönelik somut politika ve hedefler içermemektedir.
İklim değişikliği, çeşitli bilim kuruluşları tarafından 21. yüzyılın en büyük sağlık tehdidi olarak görülüyor. Bilimsel çalışmalar gösteriyor ki, iklim değişikliği yaşam alanlarımıza ve yaşamlarımıza telafisi imkânsız zararlar vermeye başladı ve gerekli adımlar atılmadığı müddetçe bu zararlar her geçen gün artmaya devam edecek. İklim krizi ile birlikte, insan sağlığı, hem aşırı hava olayları, yükselen sıcaklıklar ve artan hava kirliliği nedeniyle doğrudan, hem de sağlığın önemli belirleyicileri olan gıdaya erişim, suya erişim, barınma koşullarında yaşanacak değişimler nedeniyle dolaylı olarak etkilenecek.
Halkla ve halkın sağlığı ile ilgilenen Örgütler; Nasıl Bir İklim Kanunu İstiyor? Ancak, TBMM’ye sunulan İklim Kanunu teklifi iklim krizinden en önce etkilenecek olan halkın sağlık alanını göz ardı ettiği, Kamu yararına çalışan ilgili meslek örgütlerini, halk sağlığını hiçe sayan, bilimsellikten uzak, bilim insanlarına, demokratik kitle ve meslek örgütlerine, sendikalara, sivil toplum kuruluşlarına kapalı bir süreçle hazırlanmış bu teklifi önemli bir kesim kabul etmiyor. Kanun teklifinin geri çekilmesi temel noktaları içeren yeni bir kanun hazırlanması talep edilmektedir.
İlk Yorumu Siz Yapın